بازاریابی محتوا
درواقع یکی از زیرمجموعههای مهم دیجیتال مارکتینگ محسوب میشود. با توسعه تکنولوژی دیجیتال و افزایش دسترسی به دستاوردهای فناوری اطلاعات، بازاریابی محتوا بهعنوان یک ابزار قدرتمند و یک رشته تخصصی مطرح شد و توانست جایگاه ویژهای را در میان فعالان حوزه دیجیتال به خود اختصاص دهد.
*تعریف بازاریابی محتوا از دیدگاه جو پولیتزی و دمین رایان:
جو پولیتزی در کتاب بازاریابی محتوایی، بازاریابی محتوا را فرآیندی در کسبوکار معرفی میکند که به تولید محتوای گیرا و مجاب کننده و توزیع آن برای جلب توجه، جذب و درگیر کردن یک گروه مشخص هدف از مخاطبان، با هدف برانگیختن اقدامهای سودآور در مشتریان میپردازد.
دمین رایان در کتاب فهمیدن دیجیتال مارکتینگ، توضیحاتی را در زمینه بازاریابی محتوا ارائه می دهد: بازاریابی محتوا با ارضاء سریع و لحظهای نیاز به اطلاعات در مشتریان برای آنها ارزش میآفریند بازاریابی محتوا مشتریان را بدون فشار برای خرید با محصول جذب و درگیر می کند.
نمونههایی از محتوای قابل استفاده در بازاریابی محتوا را در ادامه مشاهده خواهید کرد:
– فیلم یا کتاب که به تبلیغ یک بحث خاص میپردازد –
– پادکست هایی که تولید میشوند تا شما با یک متخصص آشنا شوید.
-فیلم ویدئویی یکی از جلسات یک دوره آموزشی چند جلسهای که به صورت رایگان در اختیار شما قرار می گیرد.
-مصاحبهای که توضیحاتی درباره یک کتاب ارائه می کند.
-کتاب یا کتابچهای که توضیحاتی درباره یک محصول ارائه میکند.
چرا استفاده از روشهای بازاریابی محتوا اهمیت دارد؟
1-جلب اعتماد:
شما میتوانید با تولید محتوا و ارائه اطلاعات، اعتماد مخاطبان خود را جلب کنید. اگر اعتماد مخاطبان جلب شود احتمال خرید محصولات توسط آنها نیز بیشتر خواهد شد همچنین هنگامیکه خوانندگان به طور مداوم محتوای یک برند را میخوانند دیدگاهشان نسبت به آن برند نهتنها از لحاظ اعتبار، بلکه از لحاظ علاقه نیز تغییر خواهد کرد.
2-آگاهسازی:
یکی از اهداف بازاریابی محتوا افزایش آگاهی از برند است. درواقع هدف این است که محتوای ارزشمند تولید شده را ببینند و نسبت به آن عکسالعمل نشان دهند. محتوای مرتبط میتواند در قالبهای زیر ایجاد شود:
– ویدئوهای سرگرمکننده و جذاب
– وبینار
– اینفوگرافیک
3_ افزایش میزان ترافیک:
با تولید محتوای باکیفیت مخاطبان بیشتری جذب وبسایت شما شده و میزان ترافیک افزایش مییابد. تا زمانی که شما به صورت مداوم محتوای مرتبط و آموزنده با کلیدواژههای مناسب ایجاد کنید و محتوای خود را بروزرسانی کنید در موتورهای جستجو در رتبه بالاتری قرار خواهید گرفت.
4- سرنخ بازاریابی:
شاید مهمترین هدف اغلب کسب و کارها تولید سرنخ بهعنوان نتیجه بازاریابی محتواست. بازاریابی محتوا باعث میشود افراد غریبه از طریق اطلاعات مفید و آموزنده محتواها، کسبوکار شما را پیدا کنند.
5- جذب مخاطبین ایدهآل:
سرنخهای بیکیفیت نمیتوانند شما را بهجایی برساند. اما سرنخهایی که ایده آل باشند میتوانند نقش بسیار مهمی را ایفا کند. شما باید خریداران واقعی را جذب کنید. در بازاریابی محتوا تنها افرادی که به کسب و کار و زمینه تخصصی شما علاقهمند هستند محتوای شما را دنبال میکنند. این افراد مخاطبین ایدهآل هستند و تیم فروش شما باید بر روی آنها سرمایهگذاری کنند.
6-تبدیل بازدیدکننده به مشتری:
در اینجا سه مرحله تعریف می شود:
1- مرحله آگاهی
2- مرحله ملاحظات
3- مرحله تصمیمگیری
– در مرحله آگاهی کاربر تازه متوجه شدهاست که مشکل دارد و برای پیدا کردن راهحل جستوجو میکند، پس از آن وبلاگ شما را پیدا کرده و شروع به خواندن محتوای مربوط می کند. تا اینجا شما موفق شدهاید تخصص خود را نشان داده و اعتماد مخاطب را جلب کنید.
– در مرحله ملاحظات، کاربر راه حل مشکل خود را ارزیابی میکند و تعدادی از ویدئوهای شما را تماشا میکند. در این مرحله کاربر مطمئن میشود که شرکت شما میتواند مشکلش را حل کند.
– در مرحله تصمیمگیری، کاربر پس از ارزیابیهای مختلف تصمیم به خرید یا استفاده از خدمات شما می گیرد.
* شما موفق شدید با استفاده از بازاریابی محتوا کاربر را به خریدار تبدیل کنید.
7- اشتراکگذاری محتوا توسط بازدیدکنندگان:
بازدید کنندهها و مشتریانی که با محتوای تولیدشده توسط شما جذب میشوند، خود میتوانند این راه را ادامه دهند.
اگر شما محتوای قوی ایجاد کنید بازدیدکننده اول، آن را می تواند از طریقهای مختلف اشتراکگذاری کند. هرچه محتوای شما در بین افراد بیشتری به اشتراک گذاشته شود به نفع شما خواهد بود.
8- ترغیب افراد برای بازگشت مجدد به وبسایت شما:
اغلب مردم به وبسایت هایی بازمیگردند که میشناسند و اعتماد دارند. زمانی که محتوای آموزنده و مفیدی ایجاد میکنید ارتباط شما با مخاطبان برقرار میشود و به یک منبع قابل اعتماد تبدیل می شوید تولید محتوای مفید و جذاب به صورت هفتگی منجر به بازگشت بازدیدکنندگان برای دریافت مطالب مفید می شود.
حال این سؤال مطرح میشود که علت رونق گرفتن بحث بازاریابی محتوا چیست؟
در ادامه تعدادی از این علتها را باهم مرور میکنیم :
1- کاهش هزینه نشر محتوا:
راهاندازی یک اکانت در شبکههای اجتماعی هزینهای ندارد و درواقع مهمترین هزینه موردنیاز برای تبدیل شدن به یک ناشر، صرفاً زمان است.
درواقع میتوان گفت اگر ده سال قبل شما یک کلیپ تبلیغاتی یکدقیقهای درباره کسب و کار خود تولید می کردید و میخواستید صد هزار نفر آن را ببینند، امروز همان کلیپ را با هزینهای بسیار کمتر می توانید برای همان صد هزار نفر نمایش دهید.
2- افزایش دسترسی به اینترنت و استفاده از کامپیوتر و موبایل :
در گذشته بخش کمی از مردم به فضای دیجیتال دسترسی داشتند به همین علت ابزارهای بازاریابی دیجیتال با یک محدودیت جدی روبه رو بودند امروز ماجرا برعکس شده و در بسیاری از محصولات و صنایع با اکتفا به وب، موبایل و شبکههای اجتماعی صرفاً بخش کوچکی از بازار هدف را از دست میدهید.
3- افزایش سهم مشتری در فرآیند تصمیمگیری و خرید:
به علت رقابتی شدن بسیاری از صنایع، مشتری می تواند تسلط بیشتری بر فرآیند خرید محصول داشته باشد. حجم و تنوع اطلاعاتی که مشتری در تصمیمگیری مدنظر قرار می دهد بسیار بیشتر از گذشته است و بازاریابی محتوا میتواند ابزار مناسبی برای پاسخگویی به این نیازها باشد.
4- افزایش هزینه رسانههای سنتی:
طی دهههای قبل بسیاری از رسانههای سنتی گرانتر از قبل شده است. این درحالیست که اثربخشی آنها به دلیل گسترش رسانههای دیجیتال بسیار کاهش یافته است . بنابراین ضمن اینکه رسانههای سنتی به تدریج سهم کوچکتری از مخاطب را دریافت میکنند نتوانستهاند کاهش اثرگذاری خود را بپذیرند و اتفاقاً هزینههای خود را نیز متناسب با شرایط کلی اقتصادی جامعه افزایش دادهاند. طبیعی است که در این شرایط بازاریابی محتوا بهعنوان ابزاری ارزان، با مخاطب انبوه، جذابیتی مضاعف پیدا کرده است.
* روشهای بازاریابی محتوا:
همانطور که گفته شد موفقیت در بازاریابی محتوا فراتر از جستجو کردن ،نوشتن و انتشار محتواست و نیازمند برنامهریزی دقیق است اجرای روشهای زیر برای این کار ضروری است:
1- اهداف را تعیین کنید:
باید مشخص کنید که هدف شما از برنامهریزی برای بازاریابی محتوا چیست و چرا محتوا ایجاد می کنید؟
2- بازار هدف خود را مشخص کنید:
برای اینکه بتوانید برنامه ای موفق داشته باشید باید مخاطبین هدف خود را به صورت واضح مشخص کنید. بدین ترتیب میتوانید محتوای مرتبطتر و ارزشمندتری برای آنها ایجاد کنید.
3-یک سیستم مدیریت محتوا تعیین کنید:
سیستمی برای مدیریت محتوا در نظر داشته باشید که شامل مدیریت ایجاد محتوا، انتشار و آنالیز آن باشد.
4-نیروی متخصص استخدام کنید:
برای موفقیت در زمینه بازاریابی محتوا ،به گروههای متخصص نیاز دارید. برای مثال وبلاگ نویس، مدیر شبکههای اجتماعی، کارشناس سئو و طراح.
5-ایدهپردازی کنید:
این مرحله برای ایجاد محتوای مناسب بسیار ضروری است .میتوانید برای اینکار از وب سایتهای مختلف استفاده کنید.
6- تعیین کنید چه نوع محتوایی ایجاد میکنید:
به طور کلی محتوا به سه دسته:
– نوشتاری
– بصری
– صوتی
تقسیم می شود.
با ترکیب هر یک از این سه نوع محتوا فرمتهای جدیدی ایجاد می شود.
7- محتوا را منتشر و مدیریت کنید:
محتوای تولید شده میتواند در بخشهای زیر منتشر شود:
– موتورهای جستجو
– شبکههای اجتماعی
– ایمیل
– تبلیغات